Ваксини | Български червен кръст

Ваксини

 

Ваксините срещу COVID-19, които се използват в България са безопасни и биват използвани по цял свят. Преминали са успешно редица клинични изпитвания и осигуряват силна защита срещу вируса. Всяка една от използваните ваксини отговаря на всички изисквания за качество, безопасност и ефикасност, както всички други лекарства.

Ваксините предпазват от тежко протичане на вируса, тежки пост ковид симптоми и смъртен изход и вече са спасили милиони животи по целия свят. Те не съдържат жив вирус и не е възможно да се заразите чрез тях. Нямат никакво отношение към ДНК на човека и не влизат в ядрото на клетката, където се съхранява човешкото ДНК. Ваксините са безплатни, не оказват влияние на плодовитостта и не съдържат никакви материали като импланти, микрочипове или проследяващи устройства.

 

Ваксината е право на избор, но е важно да не забравяме, че тя дава единствено индивидуална защита. Колкото повече хора се имунизират, толкова по-бързо ще преодолеем пандемията и ще можем отново да общуваме свободно.