Видове | Български червен кръст

Видове

 

Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на три различни технологии:

• иРНК – с тази ваксина клетките в тялото се обучават, за да произвеждат самостоятелно чужд неинфекциозен вирусен протеин, като по този начин се стимулира имунният отговор на организма. Тази ваксина образува паметни клетки и антитела срещу вирусния протеин и следователно срещу SARS-CoV-2. Самият протеин не се съдържа във ваксината, а се образува в клетките на тялото едва след ваксинацията.

- иРНК са ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna.

• аденовирусни/ векторни – тази ваксината доставя в организма ген на SARS-CoV-2. Този ген е безвреден и има за цел да предаде безопасни указания на човешките клетки, за да създадат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. протеинов „шип“. Чрез този вид ваксина имунната система се научава да разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на човешкия организъм.

- Аденовирусни са ваксините AstraZeneca и Janssen.

• антигенни – тази ваксина освобождава в човешкото тяло протеини (антигени) или фрагменти от протеини от вируса. След ваксинацията имунната система на човека вече разпознава тези частици от вируса и започва да изгражда защита срещу тях.

- Антигенна е ваксината на Novavax.