Блог | Български червен кръст
Card image cap
02.12.2022
До края на годината пет мобилни ваксинационни пункта на Българския Червен кръст ще бъдат позиционирани в различни райони на страната

До края на годината пет мобилни ваксинационни пункта на Българския Червен кръст ще бъдат позиционирани в различни райони на страната

Медицински екипи на място ще предоставят възможност за ваксинация

С настъпването на студените зимни месеци нараства и възможността за увеличаване броя на заразените с COVID-19 в страната. По тази причина мобилните ваксинационни пунктове на Българския Червен кръст възобновяват своята дейност. До края на годината, пет напълно оборудвани кемпера, ще бъдат позиционирани на различни точки в градовете: Бургас, Благоевград, Враца, Добрич и Сливен. Всеки един от мобилните ваксинационни пунктове на БЧК ще разполага с обучен медицински екип, който ще предостави възможност на всички желаещи да получат достоверна информация, както по отношение на вируса и негово разпространение у нас, така и за потенциалните постковид симптоми. Това ще им даде възможност да вземат своето решение дали да си поставят ваксина срещу COVID-19.

Позиционирането на мобилни ваксинационни пунктове в различни райони на страната е част от дейностите по инициативата на Българския Червен кръст „Ти решаваш“ по програмата „Дейности в отговор на COVID-19 в България”, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец. Пълния график, до края на годината, на определените към момента локации на всички мобилни ваксинационни пунктове, може да бъде видян на уебсайта на инициативата .

Планираните до края на годината дейности са само малка част от действията, които се реализират по инициативата на Българския Червен кръст - „Ти решаваш“, която има за цел да ограничи разпространението на COVID-19 и да подпомогне най-засегнатите от вируса общности. Инициативата „Ти решаваш“ напълно уважава правото на всеки човек сам да се информира и да вземе решение дали да си постави ваксина срещу COVID-19 . По линия на кампанията се предоставя надеждна, проверена и научно доказана информация, създадена е и възможност за ваксинация. Чрез действията си БЧК цели да подпомогне директно над 55 000 души в страната, както и да предостави надеждна и достоверна информация на повече от 500 000 души.