Блог | Български червен кръст
Card image cap
18.08.2022
Младен Владимиров: „При някои пациенти, преболедували COVID-19, се наблюдават и психологически последствия.“

Младен Владимиров се присъединява към инициативата „Ти решаваш“, която подпомага взимането на информирано решение относно ваксините

 

18 август 2022 г., София. Младен Владимиров се присъединява към инициативата „Ти решаваш“, която обединява лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на ковид-пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест и всяка друга тема, която би помогнала на всеки човек да вземе истински информирано решение. Инициативата напълно уважава правото на всеки човек сам да се информира и сам да вземе важното решение дали да си постави ваксина или не, като единствено ще предоставя надеждна, проверена и научна информация.

 

Във връзка с последствията от преболедуването на COVID-19, Младен Владимиров заяви: „Боледуването от COVID-19 има и психологическа страна. Следствие на затрудненото дишане и усещането за задушаване някои пациенти отключват т.нар. панически атаки и споделят, че се страхуват, че ще умрат или припаднат на публично място доста време, след като са били напълно излекувани от болестта. Някои пациенти споделят, че се страхуват да заспят и имат проблеми с количеството и качеството на съня. Вероятно защото подсъзнателно приемат заспиването като символична смърт. Това се наблюдава при пациенти, които са били хоспитализирани. Един страничен ефект, който се наблюдава при някои пациенти, но не се споделя, е еректилна дисфункция и/или влошена сексуална изява след прекаран COVID-19. Такива последици са споделяли пациенти в млада възраст.“

 

„Една също негативна последица е повишеният страх от повторно разболяване, който може да се превърне в основа на организационни конфликти на работното място например, когато колега кашля често и/или не си дезинфекцира работното място и ръцете. Също така негативна последица е и т.нар. „ятрофобия“ (страх от лекари и медицински заведения) следствие COVID-19, поради което пациенти срещат страх да посетят лекар или зъболекар за рутинни медицински прегледи или манипулации“, каза още Младен Владимиров.

 

Младен Владимиров е сертифициран кризисен психолог с повече от 15 години консултативна практика. Работи като психолог в Медицински център „Салвебис“ (www.salvebis.bg) и Медицински център „Свети Пантелеймон“ (www.medicinabg.com). През последните две години работи с клиенти с постковид симптоми (бърнаут, панически атаки, ятрофобия, агорафобия и др.). Участвал е като водещ в дискусии и форуми, свързани с повишаване на информираността за ваксинирането срещу COVID-19.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Инициативата „Ти решаваш“ е на БЧК, по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България”, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

 

За контакти:

 

Деница Баръмова, +359887626070, d.baramova@redcross.bg

Ружа Загорска, +359898609395, r.zagorska@sitemedia.bg