Блог | Български червен кръст
Card image cap
13.09.2022
През месец септември мобилен ваксинационен пункт на Българския Червен кръст ще бъде позициониран в област Смолян

Общо пет напълно оборудвани кемпера на организацията ще предоставят възможност за ваксинация в различни краища на страната

През месец септември пет мобилни ваксинационни пункта на Българския Червен кръст ще бъдат позиционирани в различни точки в градовете Бургас, Благоевград, Добрич, Сливен и Смолян. Така ще бъде предоставена възможност на жителите и гостите на посочените градове да получат на място достоверна информация относно разпространението на COVID-19, развитието на вируса и възможните постковид симптоми, за да вземат своето решение дали да си поставят ваксина. Всеки един от ваксинационните пунктове на Българския Червен кръст ще бъде напълно оборудван, съгласно изискванията за временни имунизационни пунктове. Ще разполага с медицински екип, който ще предостави възможност на всички желаещи да се имунизират срещу COVID-19. Позиционирането на мобилни ваксинационни пунктове в различни краища на страната е част от инициативата на Българския Червен кръст „Ти решаваш“ по програмата „Дейности в отговор на COVID-19 в България”, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Мобилен ваксинационен пункт ще бъде на разположение, през целия месец септември, в различни градове в област Смолян. Обиколката на територията на община Смолян ще започне с позициониране на ваксинационен пункт в град Мадан, на 14, 19, 21, 26 и 28 септември, от 13:30 ч. до 16:30 ч. Напълно оборудван кемпер на Български Червен кръст, който ще предоставя възможност за имунизация, ще бъде позициониран в град Чепеларе, на 15, 22, и 29 септември, от 13:00 ч. до 16:00 ч. Мобилен ваксинационен пункт ще бъде на разположение на жителите на град Неделино на 16 и 20 септември, от 13:00 ч. до 16:00 ч., на 23 септември от 13:30 ч. до 16:30 ч., на 27 септември, от 13:00 ч. до 16:00 ч. и в последния ден на месеца – 30 септември, от 13:30 ч. до 16:30 ч.

Планираните през месец септември дейности са само малка част от действията, които се реализират по инициативата на Българския Червен кръст  - „Ти решаваш“, част от комплексната програма „Дейности в отговор на COVID-19”. Инициативата има за цел  да ограничи разпространението на COVID-19 и да подпомогне най-засегнатите от вируса общности, като същевременно разшири ваксинационния обхват в страната. Инициативата „Ти решаваш“ напълно уважава правото на всеки човек сам да се информира и да вземе важното решение дали да си постави ваксина или не, като единствено предоставя надеждна, проверена и научна информация, както и възможност за имунизация. Чрез действията си организацията цели да подпомогне директно над 55 000 души в страната, както и да предостави надеждна и достоверна информация на повече от 500 000 души.