Блог | Български червен кръст
Card image cap
25.07.2022
Проф. д-р Мариана Мурджева: „Препоръчително е определени рискови групи да получат втора бустерна доза от иРНК ваксина“

 

Проф. д-р Мурджева се присъединява към инициативата „Ти решаваш“, която подпомага взимането на информирано решение относно ваксините

 

25 юли 2022 г. Проф. д-р Мариана Мурджева се присъединява към инициативата „Ти решаваш“, която обединява лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на ковид-пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест и други теми, които биха помогнали за вземане на истински информирано решение. Инициативата напълно уважава правото на всеки човек сам да се информира и сам да вземе важното решение дали да си постави ваксина или не, като единствено ще предоставя надеждна, проверена и научна информация.

 

Във връзка с разрешената четвърта доза, проф. д-р Мурджева заяви: „Прилагането на втора бустерна доза за масова употреба не е наложително. Препоръчително е обаче определени рискови групи да получат втора бустерна доза от иРНК ваксина (най-рано 3-4 месеца след първа бустерна).“

 

„Такива рискови групи могат да бъдат описаните в препоръките на ECDC и EMA от 6 април т.г.:

1.       Имунокомпрометирани, с отслабен имунитет, които при предишна ваксинация са имали субоптимален имунен отговор след поставяне на ваксина;

2.       Възрастни над 80 год., поради стареенето на имунната система и повишен риск от тежък COVID-19. Някои страни препоръчват втора бустерна доза и на възрастни над 60 години.

В допълнение на тях лицата с хронични сърдечно-съдови, неврологични, белодробни, чернодробни, бъбречни, онкологични заболявания и бременните са уязвими групи поради повишения риск от тежко протичане на COVID-19 и възможни усложнения. При тях вероятността да се стигне до хоспитализация е по-голяма“, каза още проф. д-р Мурджева.

 

Проф. д-р Мариана Мурджева е завършила Медицински университет - Пловдив, специалност медицина и магистратура по здравен мениджмънт. Има специалности по микробиология и по клинична имунология, както и защитена дисертация върху имунологичната толерантност. Професор е по имунология при МУ-Пловдив, началник на Лаборатория по Микробиология при УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив и ръководител на Катедрата по Микробиология и Имунология при МУ-Пловдив. От 2019 г. е ректор на МУ-Пловдив. Главен координатор е на Експертния съвет по клинична имунология при Министерството на здравеопазването. Отличена от Районна колегия на Български лекарски съюз гр. Пловдив за лекар на годината за 2021 г. Носител на наградата „проф. д-р Константин Чилов“ за 2021 г. Професионални интереси в областта на антибиотичната политика, механизми на бактериална резистентност, автоимунитет, имунни дефицити.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Инициативата „Ти решаваш“ е на БЧК, по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България”, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

 

За контакти:

Деница Баръмова, +359887626070, d.baramova@redcross.bg

Ружа Загорска, +359898609395, r.zagorska@sitemedia.bg