Блог | Български червен кръст
Card image cap
20.07.2022
Десетки се ваксинираха срещу COVID-19 в мобилния ваксинационен пункт на Български Червен кръст в град Бургас

Организацията предостави на жителите и гостите на града ценна и достоверна информация относно вируса и ваксините

Вчера, 19 юли, в Морската градина в град Бургас, пред паметник „Пантеона“, Българският Червен кръст организира събитие, с което успя да привлече десетки граждани и гости на морския град и да ги насърчи да се ваксинират срещу COVID-19. Имайки предвид непредвидимостта на вируса, продължаващото му разпространение и следвайки стриктно своята мисия да работи за опазване здравето и живота на българските граждани, организацията позиционира два мобилни ваксинационни пункта, които бяха на разположение през почти целия ден. По време на събитието всички присъстващи имаха възможността да се запознаят подробно с кампанията на Български Червен кръст – „Дейности в отговор на COVID-19“, както и да получат ценна и достоверна информация относно вируса и ваксините.

Десетки хора от различни възрасти, преминаващи през Морската градина, се консултираха със специализирания здравен екип, който бе на разположение на място, и се имунизираха успешно срещу COVID-19. Специално организираното събитие бе поредната стъпка, част от комплексната програма на организацията, която се осъществява с подкрепата на Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез апела на Международната Федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец и със съдействието на Министерство на здравеопазването. С действията си Българският Червен кръст се стреми да достигне с надеждна информация до повече от 500 000 души, като същевременно директно подпомогне над 55 000 души в цялата страна.

Пред паметник „Пантеона“, в Морската градина в Бургас, се събраха десетки служители и доброволци на организацията, председателят на БЧК – акад. Христо Григоров и директорът на Секретариата на Областния съвет на БЧК-Бургас – Виолета Радева. Акад. Григоров поясни, че кампанията на Български Червен кръст е национална и организацията разполага с пет ваксинационни пункта, които позиционира в различни краища на страната. Той допълни, че: „Още в началото на пандемията Български Червен кръст застана на първа линия, за да помогне на обществото, полагайки непрестанни усилия. Днес отново сме тук, за да продължим тази своя мисия. Ние вярваме, че ще помогнем на хората не като ги заставяме да се ваксинират, а като им предоставяме ценна и достоверна информация чрез националната кампания „Ти решаваш!“

„Хората, които се ваксинират изкарват вируса много по-леко и това е факт. Именно затова се надяваме интересът към имунизацията да продължи“, коментира проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на Български Червен кръст, по време на провелото се събитие. Той призова всички присъстващи да се ваксинират и допълни: „Забелязваме, че както всеки друг вирус, така и COVID-19 постепенно започва да губи своята сила, а обществото ни започва да става все по-устойчиво, благодарение на създаването на колективен имунитет.“

На събитието присъства и кметът на град Бургас – Димитър Николов, който изказа своята подкрепа към кампанията на Български Червен кръст и сподели повече информация за бъдещите мерки, които областта смята да въведе, за да ограничи вируса. Сред гостите бе и директорът на РЗИ Бургас – д-р Георги Паздеров, който коментира: „Хубаво е да вярваме в науката, защото ваксините наистина спасяват животи и предпазват от заболявания, които могат да се появят след време, и които увреждат други органи и системи. Искрено се надявам хората да започнат да вярват в науката и заедно да се преборим с този вирус, защото той се променя, редно е и ние да се променим.”

Мобилните ваксинационни пунктове на Български Червен кръст ще продължат своята работа, като ще променят постоянно своите локации.