Блог | Български червен кръст
Card image cap
12.05.2022
МОБИЛЕН ВАКСИНАЦИОНЕН ПУНКТ НА БЧК ЩЕ БЪДЕ ДОСТЪПЕН В ГРАД БУРГАС

Организацията продължава своите усилия в посока насърчаване на обществото към ваксиниране срещу COVID-19

Българският Червен кръст продължава своите усилия в реализирането на комплексна програма в посока ограничаване на пандемията от COVID-19, която се осъществява благодарение на Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП). Програмата „Дейности в отговор на COVID-19 в България“ има за цел значително да разшири ваксинационния обхват и да подпомогне най-засегнатите общности от вируса. БЧК затвърждава усилията си в тази посока с разполагането на мобилен ваксинационен пункт в град Бургас, който ще даде възможност на гражданите и гостите на града да се ваксинират срещу COVID-19.

Първият от общо петте планирани мобилни ваксинационни пункта на БЧК ще стартира своята дейност на 13 май 2022 г. на площад „Тройката“, намиращ се на ул. „Александровска“ в град Бургас. На посочената локация ще бъде разположен кемпер, който ще е напълно оборудван съгласно изискванията за временни имунизационни пунктове. Ваксинационният пункт ще разполага с екип от лекар и медицинска сестра, които ще бъдат на разположение на жителите на Бургас всеки делничен ден от 10:00 до 16:00 часа. Всички заинтересовани граждани и гости на морския град ще имат възможност да се информират на място за ваксините и техните ползи и по желание да се имунизират напълно безплатно.

На 14 май 2022 г. ваксинационният екип ще бъде на разположение на гостите на „Фестивал на зелениката 2022 г.“ в м. „Харманята“ в с. Бродилово, община Царево. Всички посетители на събитието, които имат желание, ще могат да се информират и ваксинират, съгласно своите предпочитания за избор на ваксина. В допълнение доброволци на Български Младежки Червен кръст ще участват активно във фестивала с практически съвети и демонстрация на първа долекарска помощ.